сряда, 11 април 2012 г.

Място на аквариума

Едно от важните неща преди да си купите аквариум е изборът на подходящо място.


Избягвайте места, като перваза на прозореца, зад или в обсега на отворена врата, рафтове в секции и др. подобни малки ниши. Имайте в предвид, че над поставения аквариум трябва да има поне 15-20 см свободно пространство за лесно обслужване и монтиране на подходящо осветление.


Ако не разполагате с шкаф предназначен за самия аквариум се убедете, че повърхността, където ще поставите аквариума е равна, а самата конструкция здрава. Задължително условие е да поставите под самия аквариум термоподложка. Много често при по-големи аквариуми се използва лист стиропор с различна дебелина 10-20 мм в зависимост от големината на аквариума. Може да използвате и термоизолиращи плочи от депрон с дебелина 3-4-5-6 мм, които вършат също добра работа.

Също нещо много важно при големи аквариуми (600-700 литра и повече) трябва да се вземе под внимание и подът на стаята. Особенно при по-стари къщи, където подът е от гредоред. За съвременното строителство товароносимостта на плочите е от порядъка на 250-400 кг на кв/м.
Поставете аквариума далеч от пряка слънчева светлина, която може да предизвика прегряване на водата и прекомерно развитие на водорасли. А ако използвате и външен дигитален термометър тя може да предизвика и неточно отчитане на температурата.
Не поставяйте аквариума над или в близост до източник на топлина, отдушник или печка. По същият начин трябва да се избягва и поставянето му до отваряем прозорец (особенно през студените месеци) или климатик- за избягване на резки промени в температурата на водата.
Наличието и удобно разположени електрически контакти също е важно. В тях ще бъдат включени необходимите електрически технически средства(помпа, нагревател, осветление и др.) за поддържане на благоприятна среда за Вашите рибки и др. водни организми.
Ако е възможно избягвайте поставянето на аквариума на места с голямо движение и шум. Те могат да стресират рибките, което може да доведе до фатален край за тях.