четвъртък, 8 август 2013 г.

Капак за аквариум от ПДЧ - един неудачен избор




Много често в ежедневната ни работа, се налага да отговаряме на следния въпрос:

"Изработвате ли капаци от дървени плоскости (ПДЧ - плочи от дървесни частици)?" И винаги отговорът е един и същ:

"НЕ, НЕ ИЗРАБОТВАМЕ!"


Ако преди да започнете да четете тази тема, сте разгледали поне малка част от блога, ви е ясно, че причината да не правим такива капаци от ПДЧ не е неспособност !!! Причините са съвсем други и се основават на многото недостатъци на дървените плоскости, при избора им, като материал за направата на аквариумен капак.

 
Кои са те? Ами да започнем с очевидното: Теглото! В много случаи подобен капак може да достигне до 10-15 кг (за аквариуми около 120-150 литра), а за по-големи аквариуми до 20-25 и повече кг! "Е какво пък, няма да го носяна на ръце..." Така е! Обаче сега си представете, че се налага да си проврете ръката през сравнително тесния отвор, за да достигнете дъното... Например за да "боднете" новозакупеното преди час водно растение от близкия зоомагазин. Да-а-а...неудобно е и ще се наложи да махнете капака. Ако аквариума ви е малък ще се справите без чужда помощ, но при един дълъг 150-160 см аквариум ще ви трябва помощ. И в единия и в другия случай се справяте, капакът отново е върху аквариума и е време да се насладите на получения резултат и ... "О-о ужас!!!" Растението, което току що засадихте се е отскубнало и плува на повърхността...След първия месец и поредното махане и слагане на капака ще съжалявате за избора си.
Но да се върнем към недостатъците. Ако при предния пример все пак сте успели да засадите растението без да махате капака, то няма начин при тази манипулация и ваденето на ръцете от водата да не намокрите дървото. Първия месец или два това може да няма видим резултат. Но след известно време на местата, където е проникнала вода - най-вече между кантовете и плоскостта и на некантираните места, пдч-то започва видимо да се раздува. И така, вторият основен недостатък това е влиянието на влагата и водата върху материала. 
Ще кажете: "Моят аквариум има стъклени капаци и няма влага." До някъде това е вярно. Стъклените капаци предпазват от пръските вода резултат на пукащите се въздушни мехурчета и задържат влагата в пространството между водната повърхност и покривното стъкло. Резултатът от това ясно се вижда по конденза (капчиците вода), който се образува под покривните стъкла. Но не се заблуждавайте, че всичката влага остава там. В стъкления капак има достатъчно отвори за комуникации, през които влажния въздух навлиза в пространството между стъкления и основния капак.
"Не-е, няма влага!" Наистина няма такъв конденз, както по покривното стъкло, но миризмата на спарено и навлажнено дърво няма начин да не го усещате с всяко отваряне на капака. Това е следващия недостатък пряк резултат от влагата. Вследствие на нея по дървената повърхност много лесно се заселват и размножават плесени и гъбички, причиняващи лоша и неприятна миризма на мухъл и спарено.

Сега си представете какво би станало с дървената плоскост ако нямахте стъклен капак!
"Защо да махам стъкления капак. Няма начин това да стане!" Напротив, не бъдете толкова категорични. Ще ви се наложи да махнете стъклените капаци поне веднъж в годината за няколко седмици . През лятото, когато дневните температури достигнат 27-28 градуса, водата в аквариума обикновенно достига 32-33, освен ако нямате включен денонощно климатик на помещението. Включването на климатика за няколко часа не решава проблема, тъй като водата изстива доста по-бавно от въздуха и реални резултат, особенно за аквариуми над 150-200 литра може да видите след доста часове работа. Но дори и тогава резултатът ще е незадоволителен.
"На какво се дължи тази разлика между стайната температура и тази на водата? Защо става така? Нали нагревателя е изключен! И какво общо има тук капакът от дървени плоскости?" Ако нагревателят ви е с терморегулатор настоен на по-ниска температура той не загрява водата освен ако не е повреден. Прекомерното затопляне на водата се дължи от една страна на работата на помпата (вътрешна или външна няма значение), а от друга на осветлението над самия аквариум. Работата на помпите обикновенно повишават температурата според големината на аквариума с 0,5 до 1 градус, а осветлението от 3 до 5 градуса над стайната. Самото осветление нагрява въздуха затворен в пространството под дървения капак. Тъй като дървото е по-добър топлоизолатор от стъклото ( да не забравяме, че дебелината на пдч плоскостите е около 18 мм срещу 4-5 мм дебелина на стъклото) топлината преминава от въздуха през стъклените капаци и нагрява съответно въздуха под него. Той от своя страна загрява водната повърхност и водата като цяло. Вентилатори монтирани на капака донякъде помагат в случая. Но истинско охлаждане на водата може да стане само ако ги няма стъклените капаци, които причиняват парниковия ефект, като пречат на влажния въздух над водната повърхност да премине. Така сте поставени пред дилема: Животът и благополучието на вашите рибки или състоянието на дървения капак? Какво ще изберете и необходимо ли е да стигате до тук? Отговорът разбира се е : НЕ!
Най-доброто решение е използването на капаци изработени от пластмаса или пвц. Предимствата на тези капаци са безспорни и ще бъдат разгледани в друга тема. Тук може да видите примери на подобни капаци изработени от нас.  
Никъде няма да видите уважаваща себе си фирма, било малка или световноизвестна, да изработва капаци от ПДЧ. Разбира се има доста фирми изработващи бутикови и поръчкови аквариуми с дървени капаци. Но там се използва масивно дърво или плоскости, които предварително са импрегнирани със защитни грундове и покрити със специални водоустойчиви лакове. А самото сглобяване става с водоустойчиви лепила, неръждаеми винтове и болтове, а не с железни видии... и пирони! Да, цените са "солени" и несъпоставими с тези изработени от пдч плоскости, които са евтино решение предимно за

DIY (направи си сам) проекти. А фирма, която ги произвежда и убеждава клиентите си в техните предимства е най-малкото некоректна.
 

В заключение може да кажем, че многото недостатъци, като:

- голямото тегло (в повечето случаи непосилно за дете-акварист, а понякога дори предизвикателство за възрастен), което води до неудобства при обслужването на аквариума,

- най-често грубата изработка, съпроводена обикновенно с доста просвети, които дразнят и разсейват погледа на наблюдаващия,

- податливостта на материала към вода и влага, което води до поява на мухъл, плесен, лоша миризма, гниене и измятане,

- дебелината от 18 мм с "добрата" топлоизолираща способност на материала, което наред с предните недостатъци създава неудобство и проблеми в летните месеци с температурата в аквариума,
правят ПДЧ плоскостите възможно НАЙ-ЛОШИЯ избор за изработка на аквариумен капак!