вторник, 17 април 2012 г.

Избор на аквариум




Какъв аквариум ще ми препоръчате?
Това е един от първите въпроси на клиента, с който се сблъскваме в ежедневната си работа и  първият проблем, с решаването на който се сблъсква начинаещият акварист. Той е достатъчно сложен, съвкупност от много подвъпроси, като решаването на всеки един по отделно, ще Ви насочи до голяма степен към логично и правилно решение за покупка.

Какво имаме в предвид?
Изборът на аквариум е пряко свързан със следните основни неща:
-бюджетът с който разполагате;
-мястото, което ще заема;
-какво ще отглеждате в него;
-техниката необходима за неговата поддръжка;

Всички те са взаимосвързани и от своя страна също се състоят от подвъпросчета. Изглежда и звучи сложно..., но... не е съвсем така. В тази тема ще се опитаме да Ви дадем основните насоки и да Ви помогнем в разрешаването на този "фундаментален" въпрос в акваристиката: изборът на аквариум.

Бюджетът е водещ при всяко едно начинание, за съжаление и акваристиката не е изключение. Преди да се впуснете в избор на аквариум, рибки, водни растения, техника и т.н. си помислете, каква сума ще сте в състояние да отделите или предвиждате, като първоначална инвестиция. Тя трябва да се отнася не само за аквариума, но и за всичко друго свързана с него, като техника, консумативи, дори самите рибки и растения. Много е важно да решите и каква сума в последствие ще сте в състояние да отделяте месечно за поддръжка и доразвиване на започнатото. Първоначалната сума винаги е по-голяма, когато започвате от нулата, т.е. нямате стар аквариум, техника и др., но разбира се може да бъде разпределена във времето. Самият аквариум (стъклената част) обикновенно "изяжда" 1/3 или 1/4 от първоначално предвидената сума. Това е, така да се каже "върхът на айсберга".
След, като сте си изяснили този въпрос, можем да продължим нататък.
Мястото на бъдещият аквариум е вторият по важност при неговият избор. Тук няма да навлизаме в подробности (особенностите при избор на място за аквариума може да прочетете в тази тема: място на аквариума). От мястото до голяма степен зависи формата и размера на аквариума, като и двете имат пряка връзка с бюджета. Колкото е по-голям аквариума, съответно и цената е по-висока. Обикновенно цената днес (в повечето случаи) се калкулира на база обем, като се взема под внимание дебелината на стъклото. Това означава, че цената на два, примерно 80 литрови аквариума изработени от 6 и 8 мм стъкло ще е различна въпреки еднаквия им обем. Дебелината на стъклото, което е необходимо да се използва при изработването на аквариума зависи не толкова от обема, а от височината на водния стълб в него. Или по-просто казано от височината на аквариума. Ако разполагате с достатъчно свободно място Ви препоръчваме да започнете с един 60-70 литров аквариум. Избягвайте малките 10-20 литрови аквариуми въпреки , че те масово се предлагат на пазара. Колкото е по-голям един аквариум толкова по-стабилна е средата, която обитават водните организми в него. Има погрешно схващане, че големият аквариум се поддържа по-трудно и е по-голямо предизвикателсвто, но това е точно обратното.
Същото се отнася и до формата. Най-евтини са класическите правоъгълни аквариуми.
Аквариум с друга форма, като триъгълна, многостенна, с овално стъкло и др. ще натоварят бюджета Ви допълнително. Това се дължи на по-трудната им изработка. 
Формата и размерът на аквариума са пряко свързани с един много важен елемент, а именно поставката. Ако не разполагате с такава трябва да предвидите и разходите за нея. В много случаи цената на поставката (или шкафът за аквариума) е колкото, и дори повече от стойността на самият аквариум (стъклената част). Тя ще "изяде" или ако не е предвидена ще "натовари" първоначалният бюджет с още 1/3 или 1/4 от сумата. Особенностите свързани с избор на поставка или шкаф ще бъдат разгледани в отделна тема.
След като сте определили бюджета и мястото на аквариума идва ред на поредния, този път малко по-сложен въпрос: Какво ще отглеждате в него?Интересът който сте проявили за да видите нашият блог и да четете това предполага, че вече във Вас се е запалила искрицата, от която по-късно ще пламне и истинската страст към това хоби. Било от приятел, случайно влизане в акваристичен или зоомагазин, от обществен аквариум или след поредното сърфиране в интернет....няма значение, във Вашето въображение постепенно се е оформила някаква картина на Вашият бъдещ аквариум. Преди да се впуснете в импулсивна покупка на аквариум, рибки, растения и т.н. от близкия зоомагазин трябва внимателно да проучите поне минималните изисквания на Вашите бъдещи любимци. Във интернет има достатъчно информация за това. Няколко часа прекарани в мрежата, ще Ви спестят доста средства, главоболия и най-вече разочарованието от несполучливият опит да си създадете свой уникален подводен свят. От избраните рибки до голяма степен зависят и размерите и големината на аквариума. Обратното също е в сила. Големината на аквариума предопределя рибките, като видове и брой, които можете да отглеждате в него.
Проучвайки изискванията на бъдещите ви домашни любимци, косвено ще си отговорите и на последната част от комплексния въпрос за избор на аквариум-техниката за неговото поддържане. Тук само ще вметнем (отново без да влизаме в подробности), че акваристиката се разделя на два големи дяла - сладководна и соленоводна. И докато при сладководната, техниката свързана с нейното поддържане няма пряко отношение към избора на аквариум (по-скоро е точно обратното), при соленоводната акваристика нещата са взаимосвързани. Изборът на соленоводен аквариум ще бъде обект на друга тема. При сладководната акваристика от техническите средства единственото, което може да има пряко отношение при избора на аквариум това е осветлението. Тук ограниченията идват предимно от стандартите в дължините на лампите, които се използват. Повече за осветлението на аквариума може да прочетете в тази тема (скоро).
В заключени след всичко изброено до тук може да отбележим следното:
Покупката на аквариума е едно от най-важните неща. Той е основата на хобито. Не правете необмислени и импулсивни покупки, консултирайте се предварително с човек вещ в тази област.
Ако решите да ни се доверите, ще се постараем да отговорим на всички ваши въпроси и възможно най-точно да материализираме идеята за Вашият аквариум. Очакваме Ви на посочените телефони и e-mail:за връзка с нас.