петък, 27 юли 2012 г.

Изработка на аквариуми и терариуми от Optiwhite,UltraWhite,Starphire или Clearvision стъкло



 

През последните години с масовото навлизане на акваскейпинга (налагащ стилове на все по-изчистени аквариумни системи) и соленоводната акваристика в нашата страна, нараства броя на клиентите обръщащи се към нас с въпроси свързани с това стъкло.
По-запалените тераристи и "нагазилите" по-надълбоко в дебрите на акваристиката хобисти са наясно за какво става дума. На начинаещите обаче тези наименования едва ли говорят нещо. В тази тема ще се опитаме да внесем малко яснота по въпроса за използването на доста по-качествено стъкло при изработката на аквариуми или терариуми.

Какво всъщност представлява това стъкло?

Всеки един производител има своя собствена търговска марка за това стъкло. Например "Optiwhite" на Pilkington, твърде разпространеното отвъд океана "Starphire Glass" на PPG, "UltraWhite" на Guardian и не на последно място твърде разпространените в нашата страна наименования "Clearvision" на Ей Джи Си (AGC Flat glass Europe) , "Extra clear glass" на Saint Gobain Glass и масово използваното турско стъкло TRC Helio Extra clear на Trakya Cam Sanayii.
Освен различните наименования и може би нюанси в самото производство при различните компании, в основата си това е стъкло с ниско съдържание на желязо. Намаляване съдържанието на желязо в стъклото, се постига чрез използването на суровини с по-високо качество. По този начин се получава стъкло с по-висока пропускливост и яснота. Видимо намаляването на желязото води до намаляване на зеленикавият цвят на стъклото. При обикновеното флоатно стъкло с увеличаване на дебелината този зеленикав цвят се засилва. Докато при стъклото с ниско съдържание на желязо това зеленеене липсва независимо от дебелината му. На следващата снимка се вижда много ясно зеленикавият цвят на обикновеното флоатно стъкло:

Поради тази най-основна видима разлика и самите производители в своята реклама съпоставят стъклата с ниско съдържание на желязо с обикновено стъкло. Ето и няколко примера:

   
Някои хора вярват, че стъклото с ниско съдържание на желязо е по-меко и оттам се драска по-лесно. Въпреки, че има известна доза истина в това твърдение не можем да кажем, че аквариум или терариум изработен от обикновенно стъкло ще се драска много по-трудно.

Заслужава ли си цената?


Определено можем да кажем - ДА! Стъклото с ниско съдържание на желязо или още по-известно в нашата страна като "клиървижън" или "екстра клиър" има изключително добър коефициент на предаване на цветовете (по спецификациите на завода производител близки до 100%). Това определя прозрачността и яснотата на наблюдаваните през него обекти. Имайки впредвид, че един аквариум или терариум ще се използва дълги години (особенно, когато са предвидени, като част от интериора) то решението за изработката му от по-качествено стъкло трябва да се вземе още в самото начало. Това е изключително важно при създаването на соленоводни системи, при които всеки един рестарт може да е пагубен за животните в тях. Използването на "клиървижън" стъкло може да оскъпи до 80%, а понякога и до 100% стойността на аквариума или терариума в сравнение с цената, която би имал при изработването им от обикновено флоатно стъкло. Разбира се има различни начини за намаляване на цената и доближаването и до по-приемливи стойности. Изработването на някои елементи от обикновено стъкло, като дъно, страници или гръб на аквариума или терариума може значително да намали цената. В този случай трябва да се има впредвид кои елементи ще бъдат видими. Всякакви подобни възможности могат да се обсъдят при проектирането на Вашият аквариум или терариум.

Тъй като в нашата дейност винаги се стремим да предложим разумно съотношение между цена и качество, скоро ще представим един по-висок клас стандартни аквариуми изработени от стъкло с високо качество на приемливи цени!
 

В следващите няколко снимки сме съпоставили различни дебелини обикновенно флоатно и екстра клиър стъкло:





 
Опити за умишлено надраскване на екстра клиър стъкло: