понеделник, 24 февруари 2014 г.

Отглеждане на змия като домашен любимец


Много хора изпитват страх и неприязън към змиите , породен от историите, които са чували за тях или от неприятното усещане за студенина при допир. Оказва се обаче, че змиите могат да бъдат доста очарователни и интересни домашни питомци, които с редовни занимания и постоянство свикнат с човека , който ги отглежда и се опитомяват.


 
Не всички змии са подходящи за отглеждане в домашни условия, някои от тях стават твърде големи и са опасни за съжителство с хората ( например анакондата , мрежестия питон и т. н.) , а други са отровни ( пепелянки, усоиници, гърмяща змия, кобра ...и т. н.) и с тях трябва да се занимават само професионалисти.
За отглеждане в домашни условия са подходящи например: царевичния смок, кралската змия, кралския питон. Тези видове не достигат големи размери, нуждаят се от по-малко грижи, не са толкова претенциозни в отглеждането и лесно се опитомяват .
Щом изберете вида змия, който искате да отглеждате вкъщи, първото и най-важно нещо , което трябва да направите е да проучите много добре този вид змия: какви изисквания има към средата, при какви условия трябва да се отглежда, с какво се храни и т. н.
Преди да закупите домашният си любимец трябва да му осигурите възножно най-подходящия и уютен дом, където животното ще се чувства добре и вие съответно няма да имате грижи по неговото отглеждане. Терариума трябва да има добра вентилация, температурен градиент ( т. е. разлика в температурата в двата края на терариума), подръжка на подобаващи нива на влажност, достатъчно голяма площ съобразена с максималните размери на змията, ключалки предотвратяващи бягство и разбира се осветление съобразено с животното.
Има два вида терариуми стъклени и дървени . Аз лично препоръчвам стъклените ( които са с плъзгащи предни вратички ), тъй като те са много по-удобни за подръжка и обслужване, но затова подробно може да прочетете тук ( неактивна връзка).
Например ако сте си закупили кралски питон, трябва да имате впредвид, че тази змия достига от 1,2 - 1,5 м дължина ( в някои случаи и повече) и терариума трябва да е с размери 90-100 см дължина, 40 - 45 см ширина и 40 - 45 см височина. В топлата част на терариума температурата трябва да е в интервала 30 - 32 градуса, а в студената част 27 - 28 градуса . През нощта температурата може да е по-ниска , но не под 23 градуса .
Начините за отопление на терариум за змия са следните:
1. чрез керамичен нагревател, тъй като той не излъчва светлина, а само топлина ( и през деня и през нощта) и по този начин няма да се стресира животното, но задължително е този нагревател да е с предпазител, за да не се нарани животното. Освен това трябва да се съобразят ватовете на нагревателя спрямо размерите на терариума, за да няма прегряване или пък недостатъчна топлина за жилището.
2.отоплителни постелки или килимчета.
3.нагревателни кабели, които са подходящи за по - големи терариуми.
За да нямате проблеми с отоплението е задължително да си закупите дигитален термометър и влагомер , с които много точно ще следите температурата и влажността в терариума. За поддържане на влажността в терариума се поставя купичка с вода в топлата част на терариума, но е необходимо да има и още една в студената част, от която ще пие и ще се къпе животното и тя трябва да се сменя всеки ден. Когато змията сменя кожата си е необходимо допълнително повишаване на влажността и това може да се постигне с пулверизатор с топла вода, с който ще впръсквате вода в терариума .

Тъй като змиите не са активни много през деня те не се нуждаят от допълнително UV лъчение, както и от допълнително осветление. Светлината в стаята, където е терариума е напълно достатъчно за змията. Ако все пак искате да имате повече видимост вътре в терариума си купете лампа предназначена само за нощно осветление, за да не стресирате допълнително животното.


Постелка - използва се само такава, която е подходяща за змия.
Също така е много важно да си поставите в терариума укритие за змията ( ако е възможно и в топлата и в студената част на терариума), тъй като тези животни са доста срамежливи и се чувстват по-комфортно скрити в някое скривалище.
Храненето се съобразява с вида на змията и нейната възраст. След хранене змията не трябва да се пипа поне 1 - 2 дни , за да може животното спокойно да си храносмила.
Ако спазите тези няколко изисквания, вие няма да имате никакви проблеми с отглеждането на вашия нов любимец, а и вашата змия ще се чувства добре и лесно ще се привърже към вас.
Пожелаваме Ви успех в новото начинание и не забравяйте , че сте отговорни за тези животни. Щом сте решили да ги отглеждате трябва да направите всичко, което е необходимо те да се чувстват добре в новият си дом.