неделя, 20 октомври 2013 г.

Терариум за водна костенурка


Едни от най-често продаваните домашни любимци в зоомагазините са водните костенурки. Тези малки и крехки животинки, с червеникави петънца по шията и малки зеленикави черупки грабват веднага вниманието на всеки посетител в зоомагазина. Няма дете, което да не е пленено от тях и да не ги желае за домашен любимец. Предвид ниската им цена и предоверявайки се на продавачите,  често посетителят излиза от зоомагазина с нов домашен любимец в ръка. Но тук възниква и най-важният въпрос:
Готови ли сме за това предизвикателство?


 

Вземането на домашен любимец в къщи е трудна и отговорна задача. Трябва да се има предвид, че водните костенурки не са никак лесни за отглеждане и човек трябва сериозно да се замисли преди да се впусне в такова начинание. Първо проучете техните биологични особенности, къде и как живеят, с какво се хранят и т.н. По този начин ще сте в състояние да им създадете дом, в който те ще живеят и растат щастливо.
Размерът на терариума зависи от големината на костенурката. Например ако корубата (черупката) на костенурката е около 10 см дълга, терариума трябва да има размери 60 х 40-50 см, а височината да е около 40 см. Много важен фактор тук е най-вече площа на дъното, а не толкова височината. Освен това терариума трябва да е снабден с удобна тераска, на която костенурката ще излиза за да се пече.
Задължително терариума трябва да бъде снабден с осветление, което да е разположено точно над тераската. По този начин ще предоставите възможност на костенурките да извършват любимите си ежедневни "слънчеви бани". За тази цел обикновенно се използват т.нар. "спот" лампи, които имат насочена светлина.
Това са основните изисквания към бъдещият ви терариум за водна костенурка, а именно подходящ размер на терариума отговарящ на размерите на вашият любимец, удобна тераска и осветление над нея за нагряване. Тук е мястото да отбележим, че пластмасовите ванички с палмичка по средата са възможно най-лошия избор, който може да направите. От зоомагазина естествено ще ви преложат първо тях, като най-евтино решение...с цел да ви вземат парите и да ви пробутат костенурката. Но ако сте достатъчно отговорен човек, би трябвало да постъпите разумно и да създадете подходящ терариум за бъдещия ви любимец. Не се доверявайте и на случайни "майстори" на аквариуми, които могат да направят всичко на най - ниската цена отново с цел печалба, а на фирми които са се доказали в работата си и могат да ви дадат най - добрите съвети.
Всички останали консумативи като нагревател (за затопляне на водата през зимата, за да поддържа температура от 24 - 28 градуса) , термометър за отчитане на температурата и филтър за пречистване на водата може да си закупите от всеки зоомагазин. Ако ни се доверите да изработим терариума за вашия нов или пораснал костенуряк може да го оборудваме с всичко необходимо. Предлагаме готови терариуми за костенурки, които може да видите тук.
Щом като вече имате подходящият дом за вашата костенурка трябва да проучите обстойно с какво се храни.
В търговската мрежа се продават различни храни за водни костенурки в изсушена или консервирана форма (щурци, летящи насекоми, червеи). Вие може да им давате и сварено пилешко месо (но да не е мазно), понякога малко маруля или зеле. Водните костенурки се хранят във водата, но след като свикнат с вас с охота ще приемат храна от ръката ви. Трябва да не прекалявате с храната и редовно да почиствате остатъците след хранене, за да не се замърсява водата.
Ако вашата водна костенурка има подходящ терариум за живеене, осигурявате и пълноценна и разнообразна храна, няма да имате никакви проблеми с нейното отглеждане.
Тя ще е доволна и щастлива, а вие спокойно ще се наслаждавате на нейното присъствие във вашия дом дълги години...
Пожелаваме Ви успех в новото начинание... и не забравяйте, че малкото костенурче в шепата ви е изцяло зависимо от вас !!! Дарете го с любов !!!